top of page

Cursus poppenspel voor studenten en professionals

De kracht van Poppenspel

Als professional in onderwijs, kinderopvang of zorg, heb je met een pop een krachtig instrument in handen. 

De aandacht en betrokkenheid neemt toe, als de pop tot leven komt. Poppenspel stimuleert het (durven) spreken, het kan ingezet worden om activiteiten te introduceren, mensen (jong of oud) met elkaar te verbinden. Er gebeurt echt iets anders, dan bij de gangbare manier van contact maken. 

Maar wat ... als je wèl poppen hebt, maar ze niet of nauwelijks gebruikt. Omdat je niet weet hoe, er geen tijd voor hebt, het niet goed durft. Dan helpt het enorm als je weet hoe je dit kan doen en hier vertrouwen in hebt. Popcontact helpt je hierbij!

De 3 filmpjes op deze site geven de eerste praktische tips om direct mee aan de slag te kunnen. Wil je écht leren hoe je interactief poppenspel goed in je werk kan inzetten, doe dan een introductieworkshop of de hele cursus 'De Kracht van Poppenspel' (introductie- en 3 verdiepende workshops).  

 

Introductie workshop

Tijdens de introductie workshops ontdek je welke verschillende soorten poppen en poppenspel er zijn en heb je kennis gemaakt met het Poppenspel A-B-C. Je ervaart hoe een pop leeft, beweegt en wat hij beleeft. Je leert spelenderwijs hoe je je pop kunt introduceren, contact kan maken en op welke momenten je dit kunt doen. Je krijgt een huiswerkopdracht om het geleerde in praktijk te brengen. Tijdens je werk ga je aan de slag met poppenspel, waar je een korte filmopname van maakt en analyseert. 

Verdiepende workshops

Na het doen van de introductieworkshop, kan je je verder ontwikkelen tijdens de 3 cursusmiddagen. Je presenteert je gemaakte beelden en samen onderzoeken we verder 'wat er goed en minder goed werkt'. Je maakt een verdieping in het Poppenspel A-B-C, waardoor je pop op een geloofwaardige manier tot leven komt. Al spelende ontdekt je wat het karakter is van je pop en welke stem hierbij hoort. Je weet steeds beter aansluiting te vinden bij de ander en ontdekt meer mogelijkheden om poppenspel in te zetten.

Na afloop van de cursus ontvang je het certificaat 

'De Kracht van Poppenspel'. 

Praktische informatie

De workshops duren 3,5 uur en vinden plaats in Hilversum. 

Data van de komende introductie workshops en cursus worden binnenkort bekend gemaakt. Je kan je al wel aanmelden voor de introductieworkshop en of hele cursus: 

 

De groep bestaat uit maximaal 10 personen,

de workshops gaan door vanaf 4 aanmeldingen.

Kosten introductieworkshop van 3,5 uur:  €   65

Kosten cursus (3 middagen  van 3,5 uur): € 195

Cursus kosten zijn excl. 21% BTW.

Voor teams kom ik op uw locatie en geldt een aangepast tarief. Neem gerust even contact op voor meer informatie

1. Wie is jouw pop ?

2. Wat ziet een pop en hoe kijkt hij?

3. Hoe kijkt, luistert en praat een pop?

Reacties op de introductie workshops:

 

Sonja, pedagogisch medewerker: Ik heb genoten van je! Wat was het geweldig. Door de manier waarop jij de poppen tijdens de workshop liet leven kwam het echt bij mij binnen. 

 

Manja Haze, leidinggevende Kinderopvang Mickey: Iedereen heeft de workshop als enorm leuk en inspirerend ervaren. Medewerkers hebben nu voldoende informatie om er echt mee aan de slag te gaan. De meesten zijn er actief mee bezig. 

Mirjam en Karin, pedagogisch medewerkers van BINK kinderopvang: Het was goed het om te oefenen en ervaringen te delen. Door het maken van een filmpjes raakte ik geïnspireerd. Wat me bij blijft is dat het niet altijd groots hoeft, klein is vaak al genoeg en langzaam bewegen. Het ademen, het rondkijken, het maakt een wereld van verschil! 

Ingrid en Ireen, zorgmedewerkers De Herbergier Wij werken in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie en hadden het succes van het poppenspel al ontdekt. Met Anke hebben wij een hele positieve ervaring opgedaan tijdens een poppen-workshop. Ze heeft ons bruikbare handvatten gegeven, waar in de praktijk lekker mee aan de gang kunnen. Echt een aanrader! 

 

Rosianne Gomes, pedagogisch medewerker Kinderopvang: Anke laat ons de wereld van poppenspel vanuit alle kanten zien en beleven. Wij mogen verschillende soort handpoppen gebruiken en ervaren zo welke soort pop voor je het best past. Door middel van filmopnames van onze eigen uitvoering, wordt ingezoomd op wat goed gaat. Met waardevolle tips en aanwijzingen, gericht op de doelgroep voor wie je wil gaan spelen, leer je het tot leven wekken van jouw pop. Je leert je pop bewegen en emoties tonen, reageren met je publiek, je geeft je pop een karakter en een stem, een eigen leven. Het was een fijn en waardevolle ervaring, met medecursisten die mij ook inspireren om verder te verdiepen in de wereld van Poppenspel. Anke is een talentvolle speler, met een enorm mensen kennis die tijdens de cursus goed van pas komen. 

Lenneke Gons: Al heel lang een wens om met poppenspel aan de gang te gaan. Met mensen met verschillende achtergronden, onderwijs, gezondheids- en ouderenzorg, vormden we een groep met verschillende inbreng. Heel veel geleerd, van Anke en ook van elkaar. De groep was heel prettig, er was vertrouwen en respect voor elkaar en dat maakte dat we alles konden zeggen en doen. We gingen aan de slag met verschillende poppen. Uiteindelijk kies je voor een bepaalde pop. Dit karakter ga je uitwerken en leren kennen. Dat ga je filmen en met elkaar bekijken en van commentaar voorzien. Je leert tijdens deze cursus vele facetten van het poppenspel. Ik kan nog lang doorgaan met delen van mijn enthousiasme, maar ik kan eigenlijk alleen maar zeggen: volg deze cursus!

Reacties op de cursus 'de Kracht van Poppenspel'

bottom of page