top of page
Later word ik Ridder.jpg

Anke van Vliet-Zwiers:

 

“Het tot leven brengen van poppen en de suggestie wekken, dat zij een ziel hebben, vind ik fascinerend. Bezielde poppen raakt jong en oud. Een pop mág en kán andere dingen dan een mens. Je herkent je jezelf in het karakter, je wéét dat het een pop is en tòch geloof je wat er gebeurt. Op deze magische wijze verbind ik mensen met elkaar."

" Verbinding, verwondering en verbeelding van verhalen,

dat is wat met Popcontact beoog". 

Hoe het begon...

De kracht van poppenspel ontdekte ik tijdens mijn opleiding aan de HBO-J in Leeuwarden. Ik studeer in 1994  af op het onderwerp 'poppenspel als middel voor kinderen met sociaal emotionele problemen'. 

 

In de jaren daarna zet ik, als orthopedagogisch medewerker, poppenspel in om kinderen te helpen met het verwoorden van hun eigen emoties en gedachtes. Later draag ik, als trainer voor- en vroegschoolse educatie, mijn ervaring over aan pedagogisch medewerkers kinderopvang. 

 

In 2008-2010 heb ik de tweejarige opleiding 'Poppen en objecttheater' gedaan van de Nederlandse vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA) en maak ik mijn eerste voorstelling.

 

Chico en moeder.jpg

Ontmoetingen tussen poppen en mensen. 

In 2016 heb ik Popcontact opgericht en mijn baan in de jeugdzorg opgezegd. Met poppenspel kan ik mensen verwonderen verbinden en  verhalen verbeelden. Mijn aandacht blijft ook uitgaan naar mensen, voor wie het leven extra uitdagingen kent.

 

Ik maak en speel voorstellingen voor kinderen en ik speel veel binnen het speciaal (basis) onderwijs, kinderziekenhuis en de jeugdzorg. 

Daarnaast geef ik workshops en cursussen, interactief poppen- spel, voor professionals in zorg, kinderopvang en onderwijs. 

Ook heb ik ludieke acts

ontwikkeld voor feestelijke bijeenkomsten, waarbij de jubilaris op unieke wijze wordt toegesproken door een pop... 

Reddeloos op het dak.JPG

Poppenspel

voor ouderen. 

Als mijn vader in een verpleeg-huis wordt opgenomen, ontdek ik wat poppenspel doet voor mensen met dementie. Het verbindt mensen met zichzelf en met elkaar. Dat is voor mij de reden om mij, na 20 jaar jeugdhulpverlening, volledig te richten op Popcontact.

Binnen interactieve poppenspel voor mensen met dementie komen voor mij de werelden van poppentheater en zorg samen.

 

De jaaropleiding tot contact-clown van Ray Bieman, 2016-2017 en opleiding bij Theater Veder in 2019 hebben mij hierin verder gevormd. 

 

Inmiddels speel ik verschillende huiskamervoorstellingen voor ouderen mèt en zonder geheugenproblemen.

Opgroeien boven café de Kruik.jpg

Tot slot:

Logo.png

“ De wereld van het poppenspel wordt gevoed door de Nederlandse vereniging voor het Poppenspel, de NVP-UNIMA. Ik draag hier, als secretaris van het bestuur, al jaren mijn steentje aan bij. We verzorgen o.a. workshops, seminars en ontmoetingen tussen poppenspelers. De NVP-UNIMA werkt onder meer samen met het Haags theaterhuis, School of Puppets, waar ik in 2024 de Advanced opleiding volg. Zo kan en blijf ik me verder ontwikkelen als poppenspeler." 

 

Hieronder zie je foto's van datgene dat je niet ziet, maar wel gebeurt,  het maken van poppen. En als je meer wilt weten, neem gerust contact op. 

bottom of page