top of page

Poetsen met Catootje 

Sensitief en interactief poppenspel voor mensen met dementie

Leven in een wereld die je niet (meer) goed begrijpt, vraagt om nabijheid en ècht contact. Ik heb ervaren, dat poppen hierin een bijzondere rol kunnen spelen. Het sensitieve poppenspel geeft niet alleen tijdens het bezoek een andere sfeer, maar ook na afloop is de sfeer positief en rustig. 

Catootje is een pop, ze komt schoonmaken, maar is vooral geïnteresseerd in de mensen. Catootje

leeft in het moment zelf, ze heeft geen haast en weet hierdoor aansluiting te vinden bij de ander.

Catootje verstaat de kunst de initiatieven van de ander (hoe klein ook) te zien en deze te beantwoorden. Hierdoor ontstaan er mooie en ontroerende ontmoetingen. Rufus is een baby aapje, deze is ook altijd mee. Het aapje roept veel op, dit spel is vooral non-verbaal en gericht op beleving.

 

De bezoeken duren 45 minuten per woonkamer. Mijn ervaring is dat regelmatige bezoeken (middels een strippenkaart) leiden tot herkenning en een diepgang in de contacten. U kunt ook een bezoek van Catootje boeken als bijzonder kado voor uw familielid of de woning waar uw familielid verblijft.

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

NB: Catootje heet nog niet zo heel lang Catootje... jarenlang heette zij Rifka, maar deze naam was voor veel  ouderen lastig te verstaan. Het heeft even geduurd voor er een goede nieuwe naam was bedacht, maar Catootje is een zeer goede nieuwe naam en spreekt mensen direct aan.  

Reacties:

 

Herma, welzijnscoördinator De Boomberg, Hilverzorg:

Elke maand wordt Catootje weer herkend en ontvangt ze een glimlach van velen. Het spel raakt het zo de diepte en soms zo leegte in de dementerende medemens. Het verzorgt herkenning, liefde. Anke bezig zien, nodigt uit om stil te staan. 

Jolanda, medewerker welzijn. De Zeester, Omring

Catootje is open, vrolijk, integer en liefdevol. Ik heb gemerkt dat Catootje in het contact niets van je verwacht, er gewoon “is” zoals ze is. Daardoor kan je helemaal jezelf bij haar zijn. Ze vindt er niets van hoe je bent of wat je doet. Haar manier van “zijn” raakt je in alle veiligheid aan. Ze kan zo ontroerend zijn!

Mimi, medewerker welzijn Gooizicht, Amaris:

Anke is heel goed in het maken van contact en weet goed in te spelen op de bewoners. Catootje heeft een aanstekelijke, kleurrijke en grappige uitstraling. Sommige ouderen zien wel dat het een pop is, maar hebben toch hele gesprekken met haar. Een fantastische manier om dementerende ouderen te bereiken en een zeer geschikte activiteit voor op de afdeling.

bottom of page