top of page

Koek en Zopie

Voorstelling voor vitale ouderen en ouderen met beginnende dementie

De poppentheater voorstelling Koek en Zopie gaat over de winters van toen. Over kou, ijsbloemen op de ramen, kranten onder je jas, schaatsen en kolenkachels, maar ook wollen sokken, slapen op stro, warme chocolademelk en jenever. Een voorstelling om het warm van te krijgen, ondanks de kou.

Ook in deze  voorstelling worden herinneringen opgeroepen met behulp van poppenspel, oude voorwerpen een mooi verhaal en muziek. 

 

Over het verhaal: Mijn buurman Sjaak heeft een oud kastje vol herinneringen aan de winters van toen. 

Het zijn warme, maar ook koude herinneringen aan zijn jeugd. Het opgroeien boven 'café de Kruik' in Amsterdam was niet altijd eenvoudig, maar gelukkig waren daar zijn grootouders. Zij woonden in een dorp en daar was het, ondanks de kou, in veel opzichten warm. Als het vroor dat het kraakte, hadden zij hun eigen Koek en Zopie, met o.a. een bakkie troost voor 5 cent.  

 

Deze voorstelling duurt 50-60 minuten en is de zeer moeite waard voor iedereen met herinneringen van 60 jaar en ouder. Denk hierbij aan een ouderensoos, dagopvang voor ouderen met (beginnende) dementie en ouderen die opgenomen zijn in een verpleeghuis. Gezien het verhalende element in de voorstelling, is begrip van taal wel noodzakelijk. Groepsgrootte is afhankelijk van de vitaliteit/kwetsbaarheid van de groep tussen de 12-30 personen. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op.

Idee en spel: Anke van Vliet

Poppen: Anke van Vliet en Lucienne Kuperus

Koek en Zopie Kar: Henk Verrij 

Speladvies: Frouke Diana van Zomeren

Koek & Zopie.jpg

Reacties:

 

Frouke Diana van Zomeren, poppenspeler:

Anke Zwiers van Popcontact doet de naam van haar  poppen-theater eer aan, in deze winterse voorstelling. Zij weet op zorgvuldige en zachte wijze de verbeelding en herinneringen te prikkelen van ouderen. In de geborgenheid van het contact en door de verwondering van de bezoekers zijn de lach, een traan en de uitroepen van herkenning gevoeld, gezien en gehoord. Het was de eerste try out van de voorstelling 'Koek en Zopie' en het belooft voor veel bezoekers in de toekomst een heerlijk feest te worden met de pop Sjaak en zijn herinneringen. Een aanrader.

Marlon, medewerker welzijn, Naarderheem de Vesting:

De bewoners hadden begin 2022 allerlei onderwerpen aangedragen over de winters van vroeger zoals ze deze hadden ervaren. Anke heeft die onderwerpen bij elkaar gebracht tot een prachtige voorstelling waarin veel mooie herinneringen weer naar boven kwamen. Dit zorgde dan ook voor een lach, maar ook een traan van geluk bij de aanwezigen.

Isabelle Servais, mdw. Welzijn, DM, Villa Walgaerde: 

Het was weer fantastisch! De bewoners hebben 'alle' medewerkers en familieleden, die langs kwamen, verteld over de leuke voorstelling met Sjaak! Ze waren echt enthousiast.

Joty Franken, theatermaker: De persoonlijke aandacht van de grote pop Sjaak roept bij de oudere soms herinneringen op, waar ik van opkijk. Een reactie volgt soms vol woorden en ook grapjes. Het lijkt of de ouderen 'open gaan'.

Bij oma en opa.jpg
bottom of page