top of page

                              Chico!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kinderen die (tijdelijk) uit huis geplaatst zijn of met hun moeder het huis zijn ontvlucht, kampen met veel tegenstrijdige gevoelens, die zij vaak moeilijk onder woorden kunnen brengen. Hun verwarring en verdriet wordt vaak geuit in gedragsproblemen. Chico! verbeeldt op een veilige manier de gevoelens van loyaliteit, angst, heimwee en ook van vriendschap. 

 

Heel soms zie je hoog in oude bomen sponnen zitten, kleine witte beestjes met een oranje snavel.  Sponnen kunnen niet vliegen. Een van hen is Chico een piepklein sponnetje. Chico heeft een lieve moeder, maar geen veilig nest om in te wonen. Op een dag valt Chico uit de boom. Gelukkig wordt hij opgevangen door een grote muis. Hij krijgt ook een vriendje, maar het verlangen naar thuis blijft...  

 

Na de voorstelling doen kinderen in kleine groepjes het Chico-spel , waarin ze praten over de emoties uit de voorstelling. Ook maken ze hun eigen zorgen- en wenspoppetjes. Deze combinatie helpt de kinderen in het kunnen uiten van hun emoties, hun zorgen en wensen en het biedt de volwassenen handvatten om in gesprek te blijven met hun kinderen. 

Voor kinderen uit leefgroepen of pleeggezinnen èn voor kinderen in de vrouwenopvang zijn 2 aparte voorstellingen ontwikkeld. Hierdoor is de voorstelling helemaal passend voor hun eigen situatie. 

De kinderen beleven de voorstelling samen met hun pleegouders, moeders en professionals.

De voorstelling en workshop kan geboekt worden voor maximaal 20 kinderen. 

 

Leeftijd: 4- 12 jaar.

Thema's: niet thuis wonen, elkaar missen, loyaliteit,

eigen kracht, vriendschap. 

Duur voorstelling met workshop: 120 minuten. 

 

Poppen en verhaal: Anke van Vliet

Decor en regie: Frouke van Zomeren

 

 

Reacties:
Karen (9 jaar):
Ik vond het zielig voor Chico dat hij viel, maar leuk van die grote eekhoorn dat hij het leuk vond dat Chico langer bleef.
Vita, gezinshuisouder Intermezzo:
Sfeervol, heel verzorgd, rustig en ook met humor. 
Het verdriet van moedervogel, de ontreddering van het vogeltje, maar ook de warmte van het muizengezin krijgen een plekje in het verhaal. Echt een aanrader!
 

Anniek, pleegmoeder:

De voorstelling raakte me, de pijn van de moeder figuur die haar kind kwijt was.

Sylvia, pleegzorgwerker Kenter:
Een prachtige, poëtische voorstelling. Door de mooie muziek, sfeervolle ambiance ga je volledig mee in het leven van Chico. De interactie tussen Anke en de kinderen maakt een moeilijk thema, tijdelijk niet thuis kunnen wonen, bespreekbaar.
Liesbeth, manager Moviera: 
Het is een mooie rake voorstelling die veel los maakt bij de moeders, kinderen en medewerkers. Top Anke!
 
Hanneke, orthopedagogisch medewerker leefgroep:
Wij vonden het echt een leuke voorstelling. De kinderen herkenden zich zeker in het verhaal en legden ook de link met zichzelf. Ook het knutselen daarna was mega leuk. Met de poppetjes waren ze erg zuinig en sommigen hebben ze meteen onder hun kussen gelegd.
 

Een impressie van de voorstelling voor kinderen in de vrouwenopvang. 

Een impressie van de voorstelling voor kinderen uit leefgroepen of pleeggezinnen.

bottom of page