top of page

Cursus De Kracht van poppenspel voor volwassenen

Als professional in onderwijs, kinderopvang of zorg, heb je met een pop een krachtig middel in handen. Er gebeurt iets magisch als een pop tot leven komt: via een pop kan je kinderen en volwassenen verbinden, stimuleren en mooie momenten bezorgen.  

Maar wat als je wèl poppen hebt, maar ze niet of nauwelijks gebruikt. Omdat je niet weet hoe, er geen tijd voor hebt, het niet goed durft. Dan helpt het enorm als je weet hoe je dit kan doen en hier vertrouwen in hebt. Popcontact helpt je hierbij! Mijn kennis en ervaring binnen zorg, onderwijs en kinderopvang draag ik graag aan jou over. 

De 3 filmpjes op deze site geven de eerste praktische tips om direct mee aan de slag te kunnen. Maar... wil je écht leren hoe je interactief poppenspel kan inzetten, doe dan de hele  cursus 'De Kracht van Poppenspel' .  

Doe mee met de cursus:

De Kracht van Poppenspel

 

In 2023 heeft Popcontact de cursus twee maal kunnen aanbieden. Ook in 2024 wordt de cursus weer aangeboden in Hilversum én start er een speciaal trainingsprogramma binnen een verpleeghuis.

Wat leer je? Na de cursus van 4 middagen weet jij  weet je hoe jij je pop geloofwaardig tot leven wekt, wie je pop is (karakter, beweging, stem), hoe je je pop introduceert en hoe je op sensitieve wijze contact maakt met de ander. En als je werkt met een gekochte pop, weet je ook hoe je deze passend en prettig speelbaar kan maken.

 

Kortom: je hebt een schat in handen waar 'jouw' kinderen, cliënten, bewoners en jij heel veel profijt van zullen hebben. 

Je leert via speloefeningen, huiswerkopdrachten, maken en analyseren van eigen en andermans filmbeelden (video interactie methode). Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je het certificaat 'De Kracht van Poppenspel'.  

Praktische informatie

In 2024 kan je ook weer meedoen aan deze waardevolle cursus van vier vrijdagmiddagen. De data zijn bekend:

26 april, 17 en 31 mei en 14 juni 2024 van 14.00 -18.00 uur. 

Aanmelden kan door een mailtje te sturen met je naam, adres (voor factuur) + korte motivatie waarom je de cursus wilt doen en wat je wil leren.

 

De kosten voor deze 4 middagen zijn € 310 (excl. 21% BTW) of  € 375 (incl. 21 % BTW). Leden van de NVP-UNIMA ontvangen € 25 korting. Na betaling ben je verzekerd van een plek en de cursus gaat door bij 7 aanmeldingen.

Ben je werkzaam in de culturele of creatieve sector, kijk dan op de site van Werktuig PPO. PPO financiert ontwikkel-plannen om jouw positie op de arbeidsmarkt verstevigen.  

De cursuslocatie is in Hilversum, vlakbij de hei. Je kan je gratis parkeren. De locatie is ook goed bereikbaar met OV

(op loopafstand van station Mediapark).

Tip: Je kan vooraf prachtig wandelen op de hei of na afloop wat eten bij La Place (op weg naar de A1).  

Introductieworkshop

De Kracht van Poppenspel

De introductie workshop wordt veel geboekt voor op een studiedag binnen kinderopvang en onderwijs. Tijdens de introductie workshop ontdek je de verschillende soorten poppen en poppenspel en maak je kennis met het Poppenspel A-B-C. Je ervaart hoe een pop tot leven komt hoe hij/zij beweegt en wat de pop beleeft. Een goede stap om de poppen meer te gaan gebruiken in de groep. 

Neem gerust contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken. 

1. Wie is jouw pop ?

2. Wat ziet een pop en hoe kijkt hij?

3. Hoe kijkt, luistert en praat een pop?

Reacties op de cursus 

Carla Regter, speltherapeute:

Inspirerend, meesterschap en ieder haar eigen talenten tot bloei laten komen. Dat is wat Anke laat ervaren tijdens de cursus.
Een aanrader voor een ieder die een (dieren)pop tot leven wil laten komen met subtiele bewegingen die het grote verschil kunnen maken.

 

Rosianne Gomes, pedagogisch medewerker: 

Anke laat ons de wereld van poppenspel vanuit alle kanten zien en beleven. Door middel van filmopnames wordt ingezoomd op wat goed gaat. Met waardevolle tips en aanwijzingen, gericht op de doelgroep voor wie je wil spelen, leer je het tot leven wekken van jouw pop. Je leert je pop bewegen en emoties tonen, reageren met je publiek, je geeft je pop een karakter en een stem, een eigen leven. Het was een fijn en waardevolle ervaring, met medecursisten die mij ook inspireren om verder te verdiepen in de wereld van Poppenspel. Anke is een talentvolle speler, met een enorme mensen-kennis die tijdens de cursus goed van pas komt. 

Lenneke Gons: Al heel lang een wens om met poppenspel aan de gang te gaan. Met mensen met verschillende achtergronden, onderwijs, gezondheids- en ouderenzorg, vormden we een groep met verschillende inbreng. Heel veel geleerd, van Anke en ook van elkaar. De groep was heel prettig, er was vertrouwen en respect voor elkaar en dat maakte dat we alles konden zeggen en doen. We gingen aan de slag met verschillende poppen. Uiteindelijk kies je voor een bepaalde pop. Dit karakter ga je uitwerken en leren kennen. Dat ga je filmen en met elkaar bekijken en van commentaar voorzien. Je leert tijdens deze cursus vele facetten van het poppenspel. Ik kan nog lang doorgaan met delen van mijn enthousiasme, maar ik kan eigenlijk alleen maar zeggen: volg deze cursus!

 

 

Sonja, pedagogisch medewerker: Ik heb genoten van je! Wat was het geweldig. Door de manier waarop jij de poppen tijdens de workshop liet leven kwam het echt bij mij binnen. 

 

Manja Haze, leidinggevende Kinderopvang Mickey: Iedereen heeft de workshop als enorm leuk en inspirerend ervaren. Medewerkers hebben nu voldoende informatie om er echt mee aan de slag te gaan. De meesten zijn er actief mee bezig. 

Mirjam en Karin, pedagogisch medewerkers van BINK kinderopvang: Het was goed het om te oefenen en ervaringen te delen. Door het maken van een filmpjes raakte ik geïnspireerd. Wat me bij blijft is dat het niet altijd groots hoeft, klein is vaak al genoeg en langzaam bewegen. Het ademen, het rondkijken, het maakt een wereld van verschil! 

Ingrid en Ireen, zorgmedewerkers De Herbergier Wij werken in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie en hadden het succes van het poppenspel al ontdekt. Met Anke hebben wij een hele positieve ervaring opgedaan tijdens een poppen-workshop. Ze heeft ons bruikbare handvatten gegeven, waar in de praktijk lekker mee aan de gang kunnen. Echt een aanrader! 

Reacties op de introductie workshop:

bottom of page