top of page

Cursus De Kracht van poppenspel voor volwassenen

Als professional in onderwijs, kinderopvang of zorg, heb je met een pop een krachtig instrument in handen. Poppen worden niet voor niets veel ingezet binnen de kinderopvang en het onderwijs. 

Er gebeurt iets magisch als een pop tot leven komt. Kinderen en volwassenen worden nieuwsgierig, zijn verwonderd en maken contact met jouw pop. Ik heb ervaren dat je via een pop kinderen en volwassenen kunt verbinden, stimuleren en mooie momenten kan bezorgen.  

Maar wat ... als je wèl poppen hebt, maar ze niet of nauwelijks gebruikt. Omdat je niet weet hoe, er geen tijd voor hebt, het niet goed durft. Dan helpt het enorm als je weet hoe je dit kan doen en hier vertrouwen in hebt. Popcontact helpt je hierbij! Mijn kennis en ervaring binnen zorg, onderwijs en kinderopvang draag ik graag aan jou over. 

De 3 filmpjes op deze site geven de eerste praktische tips om direct mee aan de slag te kunnen. Maar...

Wil je écht leren hoe je interactief poppenspel goed in je werk kan inzetten, doe dan  de cursus 'De Kracht van Poppenspel' (Introductie- en 3 verdiepende workshops).  

1. Wie is jouw pop ?

2. Wat ziet een pop en hoe kijkt hij?

Doe mee met de cursus:

De Kracht van Poppenspel

 

In september is de tweede cursus gestart dit jaar! De cursus bestaat uit een introductieworkshop en drie verdiepende middagen. Na deze boeiende en leuke cursus weet jij wie je pop is (karakter, beweging, stem), weet je hoe jij je pop geloofwaardig tot leven wekt en hoe je op sensitieve wijze contact maakt met de ander. Je weet hoe je je pop introduceert en op welke momenten je dit doet. Als je werkt met een gekochte pop, weet je ook hoe je deze passend en prettig speelbaar kan maken. Kortom je hebt een schat in handen waar 'jouw' kinderen, cliënten, bewoners en jij heel veel plezier en profijt van zullen hebben. 

Je leert via speloefeningen, huiswerkopdrachten, maken en analyseren van eigen en andermans filmbeelden (video interactie methode). Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je het certificaat 'De Kracht van Poppenspel'.  

Praktische informatie

De huidige cursus is inmiddels gestart met 10 deelnemers en vindt plaats op vier vrijdagmiddagen in Hilversum:   

1 en 22 september, 27 oktober, 15 december 2023 van 14.30-18.00 uur.  Ook in 2024 zal er weer een cursus plaatsvinden. Stuur een mailtje. Dan wordt je op de hoogte gehouden van nieuwe data, tijden en prijzen.

Bij de cursuslocatie is in Hilversum, vlakbij de hei. Je kan vooraf prachtig wandelen op de hei én na afloop  wat eten bij La Place (ook vlakbij), om dan na filetijd terug te rijden naar huis. Je kan je gratis parkeren. De locatie is ook goed bereikbaar met OV (op loopafstand van station Mediapark). Alle informatie wordt toegestuurd per mail, na aanmelding. 

Introductieworkshop

De Kracht van Poppenspel

Deze eenmalige workshop wordt veel geboekt door Kinderopvang, zorg en onderwijs. Tijdens de introductie workshops ontdek je de verschillende soorten poppen en poppenspel en maak je kennis met het Poppenspel A-B-C. Je ervaart hoe een pop tot leven komt hoe hij/zij beweegt en wat de pop beleeft. Om het geleerde vast te houden en toe te kunnen passen, is een vervolgworkshop of coaching on the job aan te bevelen. 

Neem gerust contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken. Popcontact levert altijd maatwerk met een passend kostenplaatje. 

3. Hoe kijkt, luistert en praat een pop?

 

Rosianne Gomes, pedagogisch medewerker: 

Anke laat ons de wereld van poppenspel vanuit alle kanten zien en beleven. Wij mogen verschillende soort handpoppen gebruiken en ervaren zo welke soort pop voor je het best past. Door middel van filmopnames van onze eigen uitvoering, wordt ingezoomd op wat goed gaat. Met waardevolle tips en aanwijzingen, gericht op de doelgroep voor wie je wil spelen, leer je het tot leven wekken van jouw pop. Je leert je pop bewegen en emoties tonen, reageren met je publiek, je geeft je pop een karakter en een stem, een eigen leven. Het was een fijn en waardevolle ervaring, met medecursisten die mij ook inspireren om verder te verdiepen in de wereld van Poppenspel. Anke is een talentvolle speler, met een enorme mensen-kennis die tijdens de cursus goed van pas komt. 

Lenneke Gons: Al heel lang een wens om met poppenspel aan de gang te gaan. Met mensen met verschillende achtergronden, onderwijs, gezondheids- en ouderenzorg, vormden we een groep met verschillende inbreng. Heel veel geleerd, van Anke en ook van elkaar. De groep was heel prettig, er was vertrouwen en respect voor elkaar en dat maakte dat we alles konden zeggen en doen. We gingen aan de slag met verschillende poppen. Uiteindelijk kies je voor een bepaalde pop. Dit karakter ga je uitwerken en leren kennen. Dat ga je filmen en met elkaar bekijken en van commentaar voorzien. Je leert tijdens deze cursus vele facetten van het poppenspel. Ik kan nog lang doorgaan met delen van mijn enthousiasme, maar ik kan eigenlijk alleen maar zeggen: volg deze cursus!

Reacties op de cursus 

Reacties op de introductie workshops:

 

Sonja, pedagogisch medewerker: Ik heb genoten van je! Wat was het geweldig. Door de manier waarop jij de poppen tijdens de workshop liet leven kwam het echt bij mij binnen. 

 

Manja Haze, leidinggevende Kinderopvang Mickey: Iedereen heeft de workshop als enorm leuk en inspirerend ervaren. Medewerkers hebben nu voldoende informatie om er echt mee aan de slag te gaan. De meesten zijn er actief mee bezig. 

Mirjam en Karin, pedagogisch medewerkers van BINK kinderopvang: Het was goed het om te oefenen en ervaringen te delen. Door het maken van een filmpjes raakte ik geïnspireerd. Wat me bij blijft is dat het niet altijd groots hoeft, klein is vaak al genoeg en langzaam bewegen. Het ademen, het rondkijken, het maakt een wereld van verschil! 

Ingrid en Ireen, zorgmedewerkers De Herbergier Wij werken in een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie en hadden het succes van het poppenspel al ontdekt. Met Anke hebben wij een hele positieve ervaring opgedaan tijdens een poppen-workshop. Ze heeft ons bruikbare handvatten gegeven, waar in de praktijk lekker mee aan de gang kunnen. Echt een aanrader! 

bottom of page