top of page
  • Foto van schrijverAnke van Vliet

Flore

Afgelopen donderdag zag ik haar weer, na 1,5 jaar. Ze is groter geworden, in haar haar past weer een haarklipje en het belangrijkste: de controle uitslag was goed!


Ik kom géén afscheid nemen met mijn pop dokter Loes, van dat idee moest ze huilen. We komen gewoon even spelen en een kadootje brengen. Flore laat trots haar nieuwe kamer zien met alle spulletjes. Op haar bed liggen knuffels, waaronder Haas en Hondje.


Flore is 4 jaar, als ze op een 112-evenement, in een zusterpakje voor me staat. Ik ben op het werk van een goede vriendin, die daar als ambulanceverpleegkundige werkt. Op onze poppendokterspost verlenen wij eerste hulp aan knuffels en poppen. Ook collega’s komen met hun kinderen, waaronder Flore en haar broertje.


Een paar dagen later krijg ik een filmpje van Flore, samen met haar knuffelhaas. Haas zegt: ‘Ik ben poppendokter, wat komt u bij mij doen?’. Ze speelt na wat ze ervaren heeft.


Een paar weken later hoor ik van mijn vriendin, dat Flore ernstig ziek is. Het gezin belandt in de wereld van ziekenhuisopnames met chemo’s, angst en onzekerheid. Een behandeltraject van twee jaar wordt opgestart.


Ik maak een filmpje voor Flore met dr. Loes, om haar een virtuele knuffel te geven. Het is het begin van een bijzonder spelcontact. Dr. Loes gaat met filmpjes in op wat Flore allemaal overkomt en meemaakt. Het zijn korte scenes, gesprekjes, liedjes én veel grapjes. Flore reageert hier meestal weer op met een spraakbericht of filmpje.

Flore is voor dr. Loes onmisbaar als alwetende

In twee jaar gaan er meer dan 200 foto’s, filmpjes en spraakberichten over en weer tussen Flore en dr. Loes. Soms stimuleert dr. Loes haar iets te doen, waar ze geen zin in heeft en het wordt me al snel duidelijk dat dr. Loes beter onwetend kan blijven en Flore alwetend .

Flore ontpopt zich tot dé deskundige en adviseur van dr. Loes over medische kwesties.

Neehee dr. Loes, zo doe je dat niet’ en dan volgt er een les over hoe dr. Loes het moet oplossen.

Flore is ook poppendokter, prinses, zangeres...

Flore speelt ook nu uit waar ze mee bezig is. Ik zie haar als poppendokter met haar eigen pop, die ook leukemie heeft. Zij plakt voorzichtig, met een van haar eigen pleisters, het slangetje voor sondevoeding op de wang van pop. Soms hoor ik een poosje niets, dan is ze te ziek om zelfs maar een filmpje te bekijken. Op andere momenten stuurt ze een filmpje waarin ze danst en zingt als prinses Flore, verbonden met een meterslange infuusslang aan haar paal met medicatie.


In de week voor haar vijfde verjaardag heeft dr. Loes een gewond hondje gevonden op straat. Flore geeft behandeladviezen over pleisters en prikjes. Dr. Loes is op zoek naar een plek voor Hondje en Flore weet er wel een. Ze maakt een hondenbedje met een dekentje.


Op haar verjaardag, een half jaar na de eerste ontmoeting, brengt dr. Loes Hondje naar Flore. Ze geniet van het bezoek van dr. Loes, giert het uit als dr. Loes voor haar zingt. Hondje ligt nog altijd op haar bed, met de pleister nog om zijn poot, die mag er niet af.


Als de behandelingen wat minder intensief worden, mag Flore langzaam aan weer naar school en neemt de behoefte aan filmpjes af. Haar wereld wordt weer groter.

Afgelopen november hangt dr. Loes, net als Flore, de vlag uit om te vieren dat de behandelingen zijn afgelopen.

Flore speelt door en door...

Er volgen nog een paar filmpjes en vorige week was ik met dr. Loes voor de derde keer thuis op bezoek. Flore houdt nog altijd van roze, prinsessen en barbies. Ze danst en zingt nog steeds. Ze is vrolijk, heeft haar eigen haar en energie terug én haar spel gaat niet meer over leukemie.


Flore, haar broertje en ouders kwamen op mijn pad, en dit leidde tot een waardevol en onvergetelijk contact, wat niet voorbij is. Dr. Loes bracht ontspanning op moeilijke momenten en ik leerde dat ernstig zieke jonge kinderen als het maar even kan, willen spelen en lachen. Ze leven in het moment, daar kunnen wij wat van leren.


Deze ervaringen hebben me geleid naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis, waar ik nu een aantal keer per jaar Poppenspel aan bed verzorg met dr. Loes.


NB: Dit blog is geschreven met toestemming van de ouders van Flore.
374 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page